Založ si blog

Yin Yang a ich pozitívne a negatívne vlastnosti

V prechádzajúcom článku som nazval Yin a Yang energiu ako komplementárne sily prítomné všade vo vesmíre. Yin bola prirovnaná k mužskej energii, Yang som prirovnal k ženskej energii.

Obe tieto energie majú svoje pozitíva a negatíva. Pozrime sa na to, ako sa vlastne vyvinuli konkrétne na mužoch a ženách v dobe ľadovej. Tentokrát budem gentleman a dámy majú prednosť.

Ženy praveku neboli iba doma a nestarali sa iba o deti a klábosili. Keďže existovali skupinky pravekých ľudí, konkrétnejšie kmeňe, bola medzi nimi silná rivalita. To znamená, že kým muži išli loviť, ženy obraňovali príbytok. Energia Yang bola v pokoji teplá a príjemná, nežná a zhovorčívá, usmievavá, chápavá a nežná.

Keď ale konkurečný kmeň prišiel kradnúť alebo dokonca plieniť ich domov kým ich vlastní muži boli na love, ženy museli brániť domov samé. Keďže sa museli pohnúť preč od ohňa ktorý ich zohrieval, vyvinula sa u nich nenávisť, krutosť a pomsta. To sú chladnokrvné aspekty Yang energie. Ich najvyššou úrovňou bolo ale odpustenie. Odpustenie prišlo pri zajatí a odvlečení do konkurečného kmeňa, kde zistili prečo sa vôbec takto plienilo.

Ženská doména bola tiež stratégia obrany, mali s ňou totižto väčšie a bohatšie skúsenosti. Pasce vymysleli ženy.

U mužov to bolo presne naopak. Na love im bola zima, chladnokrvný a bez emócií boli bežne v pochode celé dni kým konečne nenašli korisť. A keď vám je zima, sústredenie na cestu, stopovanie korisťi a hlavne ticho pri love boli úple bežné. Pri dlhších cestách museli pochodovať, nie kráčať (zohrievali sa napínaním svalov pri chôdzi).

Keď už ale korisť našli, bolo treba vymyslieť plán (aj mamuti sa bránili a chytiť ich bez boja bolo najväčšie víťazstvo), stratégia lovu bola ich doména. A keď prišiel čas loviť a plán nevyšiel, alebo keď šablozubí tiger zabil jedného z nich, spustila sa v nich horkokrvnosť – hnev, zlosť alebo dokonca zúrivosť. Odpustenie u mužov sa nachádza tiež, v prvom rade ale museli odpustiť sebe, za vlastné zlyhania.

Yin a Yang v dnešnej dobe je ale v oboch pohlaviach, a naše myslenie je posunuté v časopriestore o cca 10 000 rokov dopredu. Máme predsa aj otca, aj mamu z ktorých pochádzame.

Možno čas odomknúť v sebe obi dve.

Vianočné sviatky – rada pri zvládaní depresie

14.12.2022

Vianoce, sviatky pokoja a mieru. Bohužiaľ to neplatí plošne a pre všetkých. Ak niekto trpí depresiami, sviatky ich zvyčajne iba zmocňujú. Neradi o tom veľa hovoríme, a tak som sa rozhodol napísať o spôsobe ako sa preniesť cez tie najtemnejšie obdobia. Otestované na mojej maličkosti. Prvé čo potrebujete vedieť je, že všetko má svoj vlastný rytmus, vrátane [...]

Aplikovaná hermetika — analýza existencie odhore dole

13.12.2022

Vo vesmíre sú prítomné dve hlavné sily. Je to jin a jang, pozitívny a negatívny, vnútorný a vonkajší. Pôvodná dualita. Hermetizmus to nazýva mužský a ženský aspekt reality. Mužské aj ženské sily sú jedna bez druhej neúplné. Sú to komplementárne sily. Mužská sila vo vesmíre je plynutie času. Čas beží bez ohľadu na to, čo robíme. Večný proces existencie musí [...]

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Adrian Newton

Ako postaviť svoj chrám

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 2565x
Priemerná čítanosť článkov: 855x

Autor blogu

Kategórie